raskauden plussat ja miinukset osa 2


Hei, tässä siis tämän hetkisen raskausaikani plussat ja miinukset toinen osa, olkaapa hyvä. Tästä pääset lukemaan ykkösosan muistin virkistykseksi. Viikkoja minulla on tällä hetkellä 20+1.

 

MIINUKSET

- Jatkuva pissahätä. Olen aina ollut kova vessassa ramppaaja, mutta nyt tämä asia on potenssiin kymmenen. Ihan käsittämätöntä.

- Iho-ongelmat. Minulla on tullut alkuraskauden aikana ihottumaa (finnejä?) yläselkään. Pahimmillaan asia oli joskus viikoilla 9-16. Iho myös kutisi ja kuivui. Nyt tosiaan pientä näppyä on enää yläselässä. Ja satunnaisia finnejä kasvoissa.

- Epäterveelliset (ja normista poikkeavat) ruokahimot. Rehellisesti sanottuna olen syönyt raskauden aikana epäterveellisemmin kuin yleensä. Tässä voi olla myös yksi syy iho-ongelmiini. Olen yleensä melko tarkka syömisistäni, ja haluan syödä terveellisesti 80-90% ajasta, mutta sallia välillä itselleni myös herkutteluhetkiä. Ruokavalioni koostuu gluteenittomista vegaanituotteista, ja syön paljon kasviksia, marjoja ja hedelmiä. MUTTA nyt olen himoinnut hamppareita, sipsejä sekä leivoksia ja karkkia, ja ihan milloin sattuu. Ja jopa toteuttanut näitä mielitekoja. Olen nimittäin käynyt tämän raskauden aikana jopa kolme kertaa McDonaldsilla syömässä vegaanisen hampurilaisen. En ole nimittäin vuosikausiin syönyt pikaruokalassa muuta kuin salaattia. Ja myös karkkia mulla saattaa tehdä mieli keskellä viikkoa. Ja olen myös syönyt Dallaspullan. Ei ollut vegaaninen. Sipsejäkin olen syönyt lähes joka viikko jonakin päivänä. Ups.

- Vähiin jäänyt urheilu. Kaikesta väsymyksestä ja pahasta olosta johtuen, en ole urheillut niin säännöllisesti kuin olisin halunnut. Ja tämä hengästyminen on käsittämätöntä. Olen ajatellut, että minulla on ihan hyvä perus- ja kestävyyskunto, mutta se ei näköjään merkitse mitään kun oon raskaana. Tuntuu ihan naurettavalta kävellä juoksumatolla ja puuskuttaa viiden minuutin jälkeen... Huoh.PLUSSAT

+ Neuvolan tädit. Kyllä täytyy olla tyytyväinen suomalaisesta terveydenhuollosta. Odottavista äideistä (ja koko perheestä, Aleksi on ollut mukana kaikilla kerroilla), huolehditaan ihanasti. Ja olen nyt tavannut pari eri neuvolan tätiä ja yhden lääkärin, ja ai että. Kaikki ovat olleet niin kivoja, että mun on aina lähtiessä tehnyt mieli halata niitä tai istua niiden syliin <3.

+ Mielialani ovat tasaantuneet. Hehehhee. Erityisesti Aleksin pahin pelko mun raskausajasta oli se, että musta tulee hormonihirviö/mamazilla. Koska olen ihan tavallisestikin aika äkkipikainen, tunteellinen, ilostun ja vihastun aika helposti, ja olimme kuulleet, että raskaushormonit saattaavat pistää naisen  pään "sekaisin". MUTTA toisin kävi. Minusta on tullut pieni laupias samarialainen, haha. Mulla raskaus on tuonut esille aika tasaisen, iloisen ja tyytyväisen puolen. Itku tulee kyllä herkästi, mutta niin se on tullut aina. Eräs ystäväni, joka on aina maailman iloisin ja positiivisin, muuttui raskausaikana pieneksi hyeenaksi, rattiraivoineen päivineen. Minulla raskaushormonit näyttävät kuitenkin tasaavan mielialojani. Jes! (Ja Aleksikin on ollut erityisen tyytyväinen ;)). Lisäksi mun äiti ja isä sanoivat myös, että minusta huokuu jokin erilaisuus, ehkä rauha tai jokin sellainen. Aika siistiä.

+ Ihmisten reaktiot somessa. Olen jonkin verran jakanut erityisesti Instagram storiesissa erinäisiä raskaus-/vauva-asioita, ja saan valehtelematta kymmeniä yksityisviestejä, ja lähes jokaiseen postaukseen. Aihe siis kiinnostaa, herättää tunteita (etenkin muissa äiti-ihmisissä ja raskaana olevissa), ja onkin kiva saada vertaistukea.

+ Valoisa tulevaisuus. Olen välillä melkoinen katastrofiajattelija. Ja ihme kyllä, en ole ollut sitä nyt raskauden aikana. En ole oikeastaan stressannut vauvaan liittyvistä asioista yhtään, ja lisäksi tulevaisuuden ahdistus ei ole myöskään nostanut päätään. Yleensä nimittäin mietin tulevaisuutta paljonkin, seuraavaa projektia, työkuvioita, matkaa tai opiskeluja. Nyt olen hyvällä omallatunnolla voinut katsoa tulevaisuuteen, lähinnä vauvan kannalta, ja se on näyttänyt hyvältä.

+ Mua ei haittaa vaikka ihmiset pyytävät näyttämään mahaa tai haluavat koska siihen. Aika innoissani esittelen sitä itseasiassa kiinnostuneille. Toisin kuin ajattelin, kuten kerroin tässä postauksessa. En kuitenkaan pidä kovin vartalonmyötäisiä vaatteita, joten mahani ei välttämättä näy vielä kaikille niin hyvin. Sitten kun mahani on kunnon kumpu, haluan kyllä esitellä sitä rohkeammin. Toki tyyliini eivät ehkä ole kuuluneet superkireat vaatteet, mutta katsotaan saanko modifioitua tyyliäni raskauteen sopivaksi.


Millainen sun alkuraskaus on ollut? Tai raskaus yleensäkin? Olisi kiva kuulla muidenkin kokemuksia, kommenttiboksi laulamaan!


xox

Anna Pahoittelut epätarkoista puhelinkuvista, mutta tänä talvena on harvoin ollut noin kauniita päiviä, ja meillä oli Aleksin ja Leon kanssa niin kivaa, ja toivon sen välittyvän kuvista.


Kommentit

 1. Hei Anna,
  Tykkään seurata blogiasi; olet ihanan rehellinen ja kuvaat aitoa elämää iloineen ja itkuineen♥️😊 Kiitos!

  Minulla on kaksi lasta, jotka ovat syntyneet v. -09 ja -19. Eli nuorempi on 8 viikkoinen prinsessamme. Raskausaika tuoreessa muistissa. Yhdyn moniin tuntemuksiisi raskauden miinus ja plus- asioissa. Itselläni raskauden pahoinvointi ja väsymys helpottui 20 rvk jälkeen ja energisintä aika oli 30 rvk asti. Kuuntelin liikkumisen, levon ja syömisen suhteen kehoani, ei kannata väkisin puskea. Sauvakävelin, joogasin ja tein ylläpitävää lihaskuntoharjoittelua synnytykseen saakka. Eli pidin kuntoani yllä, se riitti. Ps. Jooga-hengityksestä on iso apu synnytyksessä😊
  Minun mielitekoja oli rasvaiset ruuat ja tomaatit, hyvä combo😋

  Iho-ongelmia oli myös minulla, mutta lohduttavaa että ne paranee hiljalleen synnytyksen jälkeen.

  Olen itse kokenut sinun kanssa vastaavia mielen haasteita. Viimeisin raskaus ja synnytys sekä vauva-arki ovat olleet hormonimylläkästä huolimatta voimaanuttava kokemus. Olen oppinut paljon kehostani ja mielestäni. On ihmeellistä, kun keho luo uuden elämän ja sopeutuu isoon elämänmuutokseen. Sen äärellä voi löytää sisäisen rauhan., kun luottaa luontoäidin viisauteen🥰

  Onnea sinulle raskauteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ihana kiitos, kun luet ja koet samaistumispintaa <3 Ja ihana kuulla, että raskaudesta sulla on samansuuntaisia kokemuksia. Olen yrittänyt olla itselleni armollinen liikunnan ja ruuan suhteen. Kuunnella kehoa. Kävely, pilates ja joogaharjoitukset ovat tuntuneet itsestäkin mielekkäimmiltä jutuilta tällä hetkellä. En malta odottaa millaista vauva-arki tulee olemaan, ja kuinka elämä muuttuu ensi kesänä. Ihanaa aikaa sinulle ja perheellesi, kiitos kun kommentoit <3

   Poista

Lähetä kommentti