mistä saan inspiraatiota tyyliini?
Eräs lukija heitti minulle jo jokin aika sitten viestiä ja kysyi, että mistä saan inspiraatiota tyyliini. Hauska juttu, koska välillä tuntuu, että ei minulla ole mitään tiettyä tyyliä. Ehkä se onkin minun tyylini. Olen aika fiilispukeutuja. Välillä haksahdan johonkin trendiin, ja tajuan vasta hetken päästä että tämä ei olekaan ”mun juttu”, mutta yleisesti nykyisin tiedän suurin piirtein mitä vaatteiltani haen. Välillä tulee hittejä ja huteja. Mutta en halua ottaa muotia ja tyyliä liian vakavasti.

Tärkeintä tyylissä on että mulla itselläni on hyvä ja varma olo vaatteissani. Tässä kuitenkin viisi tyyliäni inspiroivaa juttua:

1. Instagram. Ulkomaiset vaikuttajat kuten Annijor, Lisa Olsson, Jolie Janine, Mikutas, Olivia Palermo. Suomalaiset kuten Start Living your best life, Emilisindlev, Jenni Rotonen, Tickle your Fancy, Sofia Ruutu, Vitunviivi, Janita Autio, By Didem, ootdfinland… Useat näistä ovat myös bloggaajia tai vloggaajia, ja luen sekä katson säännöllisen epäsäännöllisesti heidän blogejaan, mutta selaan päivittäin kuitenkin Instagramia.

2. Kaverit ja tutut. Mulla on ihanan tyylitietoisia kamuja, ja he ovat myös tosi eri tyylisiä. Toiset tykkää graafisista muodoista, toiset ajattomista valinnoista, toiset tykkää trendikkäistä ”it”-jutuista… Saan ideoita pukeutumiseeni näkemällä ystäviäni ja seurailemalla heidän somekanavia. Mun kaveripiiri on aika laaja (ei iso, mutta kaikki sijoittuvat eri puolile Suomea ja maailmaa), joten mun kamuja ei näe kaikkia yhteiskuvassa samoissa vetimissä. Lisäksi kavereiden ikähaarukka on myös laaja, joten saatan saada kymmenen vuotta mua nuoremmilta tyyli-ideoita tai vastaavasti kymmenen vuotta vanhemmilta,

3. Muotilehdet ja nettijulkaisut. Suomalaisista Trendi-lehti on aika hyvä, ja Gloria sekä Elle. Nykyisin tulee paljon vähemmän luettua aikakauslehtiä. Olen aikoinaan ollut ahkera Trendin, Imagen ja Cosmopolitanin tilaaja, mutta nykyään kaikki löytyy netistä. Olen myös välillä hamstrannut Vogueta, Ellea, Marie Clairea ulkomaisilta julkaisijoilta. Esimerkiksi jenkkien tai brittien Vogue maksaa paikasta riippuen noin kymmenen euroa, eli aika kallis lehti, mutta mielestäni monen sivun editorial-muotikuvat ovat taideteoksia, joita voi ihailla vuosienkin päästä (en nimittäin raski nakata upeita muotilehtiä roskikseen).

4. Elokuvat ja tv-sarjat. Olen välillä (aina) melkoinen kotihiiri ja uppoudun hyviin tv-sarjoihin ja elokuviin usein päivä- ja viikkokausiksi. Ja joskus menee viikkoja etten katso mitään. Vanhassa postauksessani kerroin joitain mun all time favourite suosikki-leffoja, käy lukemassa, jos et sitä ole jo tehnyt. Teen tulevaisuudessa viellä erikseen tv-sarjavinkit. Mutta siis asiaan. Mulla on muutamia sarjasuosikkeja, joihin palaan aina uudelleen ja uudelleen. Myös muodin takia! Kuka nyt voisi unohtaa Carrie Bradshawn ajatonta tyyliä Sinkkuelämää (Sex and the City) sarjasta? Muita tyylimuusiani on esimerkiksi Gossip Girlista Serene Van der Woodsen (erilaista tyyliä edustaa Blair Waldorf, mutta Serenan rennompi tyyli puhuttelee mua itseeni enemmän). Ja mun ehdoton sarjasuosikki ysäriltä 2000-luvun alkuun on tietysti Frendit! Siinä Rachel Greenin tyyli koko 10 tuotantokautta on yhtä aikansa muodin juhlaa, ja ajoittain myös Monican ja Pheoben tyyli ihastuttaa. Frendit-sarjasta voi poimia ysärin helmiä ja milleniumvuosien hiustyylejä sekä meikkivinkkejä. Katson sarjaa aina uudestaan ja uudestaan ja hihkun itsekseni, että ”en kestä, taas tuon tyylinen takki on muodissa, aah, nuo poolopaidat tai hei tuo tennarityyli…” jne. Näistä sarjoista voi poimia ajattomia klassikoita, jotka pyörivät trendien aallonharjalla vuodesta toiseen, muoti kiertää kehää, ja menee mielestäni noin 10 vuoden sykleissä, ja sen pystyy näkemään nimenomaan oman aikansa kulttisarjoista ja -leffoista.

Hassua kuitenkin on, että en osaa nyt oikeastaan ennustaa, mikä tämän hetkinen sarja voisi saada samanlaista mainetta (ainakaan muodin edelläkävijöinä), mutta eiköhän aika sen näytä. Itse olen fiilistellyt HBO:lta tulevaa Heathers teinisarjaa, jossa päähenkilön Veronica Sawyerin tyyli puhuttelee. Kannattaa sarjan lisäksi katsoa myös alkuperäinen (johon sarja perustuu) elokuva Heathers, jossa nuori Winona Raider näyttelee kyseistä sankaritarta vuonna 1988 ilmestyneessä kulttileffassa. Lisäksi norjalainen Skam-sarja edustaa varmasti myös tulevaa ajatonta nuorten klassikkoa, siinä Nooran tyyli erityisesti puhuttelee. Ja sarjassa Girls tykkään boheemin Jessan tyylistä, ja lady-like-tyylisen Marnien pukeutuminen saattaa inspiroida useita. Löytyihän niitä uudempienkin sarjojen tyyli-idoleita!

5. Katumuoti. Muotia ja tyylejä on joka paikassa. Kun vain avaa silmänsä ja katselee ympärilleen, näkee kuinka ihmiset pukeutuvat. Noudatan itsekin tätä neuvoa liian harvoin, mutta kannatan sitä, että jos näet jonkun päällä jonkin ihanan vaatteen, niin miksi et menisi kehumaan tyylitietoista kadunkulkijaa? Ja vaikka kysyisi mistä hän on vaatteen hankkinut? Erityisesti musafestareilla saatan harrastaa tätä, jos näen jonkun oikein tyylitietoisen tyypin! Kyllä vieraille saa puhua (kivoja asioita), se lisää omaa ja muiden hyvinvointia. Itselleni ainakin tulee hyvä mieli jos joku kehaisee asuvalintaani, niin miksi en tekisi sitä myös toisille?Tänä vuonna en aikataulullisista syistä ehtinyt Helsinki Fashion Weekeille, mutta käy lukemassa mun viime vuoden ajatukset kyseisestä tapahtumasta ja muodista tästä postauksesta.
Seuraavaan kertaan.

xoxo

Anna

Kommentit