mitä olen oppinut Espanjasta kahdessa viikossa?


Hei sulle siellä ruudun toiselle puolelle!

Kaksi viikkoa alkaa aikalailla tulla täyteen siitä, kun pieni perheemme pakkasi kimpsut ja kampsut ja otti suunnaksi Espanjan ”lämmön”. Muutto Valenciaan ei todellakaan ole sujunut kivuttomasti Aleksin ja kahden koiran kanssa.

Ensinnäkin, kouluni alkoi heti muuttoviikollamme. Note to myself: Ensi kerralla kannattaa varata oikeasti aikaa asettumiseen uudessa maassa ennen kuin uusi koulu tai työt alkavat. Noh, onpahan tullut testattua paineensietokykyä ja stressinhallinnan harjoittelua.

Kun muutat lemmikin kanssa ulkomaille selvitä hyvissä ajoin ennen maahan muuttoa kohdemaan suhtautuminen koiriin vuokra-asunnon metsästystä ajatellen. Kohtasimme jo pieniä vaikeuksia liikkuessamme koirien kanssa julkisella liikenteellä Espanjassa. Niistä kerroin vähän tässä postauksessa. MUTTA kuvittelimme, että olimme hyvin valmistautuneet asunnon metsästykseen. Otimme Suomesta käsin Airbnb:n kautta asunnon kuudeksi päiväksi Valenciasta ja ajattelimme, että etsimme asunnon tuona aikana. Noh, asuntoa ei alkanut löytyä mistään, meitä jeesasi jopa Aleksin kaveri, joka on puoliksi Espanjalainen, koska kielimuuri asuntoilmoituksissa oli myös ongelmana (kumpikaan meistä ei puhu espanjaa, vielä). Ja lisäksi äitini tuttava oli meillä apuna.

Asunnon hankinta tuntui aina tyssäävän viimeistään siihen, että niihin ei saanut ottaa koiria. Lisäksi yritimme välttää asunnonvälitysfirmoja, koska ne ottavat yleensä aikamoisen siivun vuokrasta (yleensä yhden kuukauden vuokran) välittäessään asuntoa. Se olisi siis tullut kalliiksi. Meidän piti muuttaa Airbnbn asunnosta keskiviikkona kello kahteen mennessä. Olimme onnistuneet sopimaan tiistaille kaksi asuntonäyttöä. Sitä ennen emme olleet siis käyneet yhdessäkään, voitte siis kuvitella minkälainen paine meillä oli. Ja kuin ihmeen kaupalla Aleksi löysi Milanuncios -sivulta ilmoituksen asunnosta, joka sijaitsi vanhassa kaupungissa, El Carmenin alueella, ja lähellä kouluani.
Tultuamme asuntonäyttöön paikanpäälle kävi kuitenkin ilmi, että asunnot joista olimme kiinnostuneita oli jo vuokrattu (que?). Meille näytettiin sitten erästä vähän hinnakkaampaa ja isompaa asuntoa samasta talosta. Asunto oli vasta rempattu ja todella siisti, mutta se ylitti kuitenkin budjettimme. Kävimme sitten katsomassa toiselta alueelta, Ruzafasta (jossa Airbnb-asuntommekin sijaitsi) erästä isoa kolmiota, mutta se oli mielestäni kamala luukku. Pettymyksen jälkeen otimme uudestaan yhteyttä El carmenin asunnon välittäjään ja hän sanoi, että hänellä olisi vuokrata pienempi asunto samasta talosta. Suihkimme takaisin El Carmenin alueelle ja hän esitteli meille vuokrattavan yksiön. Ihastuin asuntoon heti. Sinä oli ihana parveke, se oli rempattu ja todella siisti. MUTTA se oli pieni yksiö. Onneksi Aleksi oli järjen ääni ja sanoi, että emme voi muuttaa yksiöön (ja kun tarkemmin mietin, niin se olisi ollut itsemurha kahden koiran kanssa). Asunnon esittelijä oli mukava espanjalainen mies, joka puhui kohtalaisen hyvää englantia. Hän näytti meille vielä samasta talosta yhden asunnon, jota rempattiin, mutta se ei ollut vielä vuokrauskunnossa. Ihastuimme molemmat tähän asuntoon heti. Aleksi neuvotteli sitten asunnosta TODELLA edullisen vuokran (koska asunnosta puuttui kalusteita ja hella ei toiminut...) ja päätimme kirjoittaa vuokrasopparin ja muuttaa keskiviikkona eli seuraavana päivänä. Vuokraisäntä lupasi hoitaa asunnon asumiskuntoon 24 tunnissa. Uskomaton tuuri. Ja asunto oli miltein luvatussa kunnossa kun saavuimme seuraavana päivänä paikalle, kerron siitä ehkä joskus toiste. Mutta nyt olemme tyytyväisiä ja tämä on meidän koti. Asumme siis historiallisessa vanhassa kaupungissa, El Carmenin alueella, ihan ytimessä.
Lemmikin kanssa muuttavan kannattaa myös varautua siihen, että koira (ehkä kissakin) saattaa kärsiä jonkinlaisesta eroahdistuksesta uudessa kohteessa. Yksinoloharjoitukset saattaa joutua aloittamaan nollasta, niin kuin meille kävi nuoremman koiramme Leon kanssa. Itse olen ottanut oppini koiran yksinoloharjoituksissa Tuire Kaimiolta ja Pennun kasvatus -kirjasta (linkki  vanhaan postaukseen jossa kerron kyseisestä opuksesta)  ja ne toimivat vanhemman koirankin kanssa. Leo on ollut paljon enemmän kiinni meissä täällä mitä koskaan Suomessa. Yksinolo sujuu jo semi-hyvin, mutta harjoittelua se vaatii vieläkin (vaikeuteen vaikuttaa varmasti sekin, että olemme nyt oleilleet ensin viikon toisessa kämpässä, johon hän melkein ehti tottua, ja sitten taas muutettiin...).

Lemmikkeihin liittyy myös tämä seuraava oppimani asia. Kannattaa selvittää lähin paikallinen eläinlääkäri. Omamme sijaitsee vain noin 200 metrin päässä kodistamme ja siellä yksi eläinlääkäri puhuu englantia. Poliklinikkamaksut ovat paljonpaljon halvempia kuin Suomessa sekä eläinten lääkkeet. Saimme sydänmatolääkeen koirillemme, se pitää uusia kolmen kuukauden välein, ja menemme parin viikon sisällä ottamaan vahvistusrokotteen leptospiroosia vastaan Lolalle ja Leolle. Tämä on siis hallinnassa!

Note to myself in Spain. Kauppojen aukioloajat eivät aina pidä ihan paikkaansa. Ainakaan pienempien puotien ja kioskien. Osa virastoista, kahviloista ja kaupoista sulkee ovensa noin klo.14-16 tai -17 välisenä aikana. Siesta? Pitkä lounas? Joka tapauksessa huomasimme tämän myös asuntoa etsiessämme, että ketään on turha yrittää tavoittaa klo.14-16 välisenä aikana. Mutta asunnon vuokraajat sun muut työskentelevät sitten ihan iltamyöhään saakka, ja heille voi huoletta soitella siinä klo.20-21 aikoihin (siihen aikaan kun perussuomalainen on kotona viettämässä omaa ”ilta-aikaansa”). Ja ainiin. Illallinen syödään sitten klo.21-23 välisenä aikana… Silloin tämä mummo on jo nukkumassa :D.

Viini on halvempaa kuin vesi. Ei lisättävää.

Koskaan et voi ottaa mukaan liian monia sukkia. Minulla on aina sukat hukassa. Niin Suomessa kuin täälläkin. Ja varsinkin kun et tiedä missä ja milloin seuraavaksi peset pyykkiä, kannattaa niitä extrapareja olla mukana. Ja villasukat tai pari. Talvi se on täälläkin ja asunnot kylmiä.
Edelliseen liittyen: Shoppaile alesta kuumevesipulloja, kynttilöitä, pehmoisia sukkia, tossuja ja fleece-kotivaatteita. Kevät tekee tuloaan, MUTTA asunnot ovat yhtä kylmiä kuin ulkolämpötila (päivisin saattaa nousta +19, mutta perus on noin +11 astetta). Suomessa on superkylmä ulkona, mutta meillä asunnot ovat hyvin eristetty ja lämmitetty. Täällä taas asuntojen eristämis- ja lämmitystilanne ei ole samanlainen, koska suurin osa vuodesta lämpötila on aika korkea. Voit toki ostaa lisäpatterin kotiisi, mutta sähkö on todella kallista Espanjassa, joten sähkölasku saattaa tällaisten pattereiden kanssa nousta pilviin... Kyllä pohjoisen tyttöäkin täällä siis palelee!
Mistä aiheista haluaisit kuulla blogissa? Tai haluatko kysyä jotain minulta liittyen esimerkiksi maasta muuttoon? Mistä haluaisit, että kirjoitan postauksen tulevaisuudessa? Laita kommenttiboxi laulamaan tai laita viestiä sähköpostiini, Facebookiin tai Instagramiin.
xoxo

Päivän asukuvat on otettu asunnossamme, makuuhuoneessa :)

Photos by Aleksi Paju, edit by me

Wearing
College (love the color): Pull&Bear / Hat: Pull&Bear / Knee socks: Color4Care / Skirt: Cubus / Shoes: Ulanka shop

Kommentit