miksi bloggaan?


 

Olen pitkään miettinyt tästä aiheesta kirjoittamista ja nyt tuntuu sopivalta hetkeltä julkaista tämä. Erityisesti viime viikkoina olen miettinyt tätä aihetta.

Miksi kirjoitan blogia? Miksi jaan elämääni somessa? Miksi haluan jakaa elämääni julkisesti? Kuviani? Onko bloggaaminen huomionhakuisuutta vai kehittävä harrastus? Voit lukea ajatuksiani bloggaamisesta vanhemmassa valokuvat -postauksesta ja 1-vuotias blogi -postauksesta. Lisäksi sivuan aihetta postauksessa Sometaukoilua ja blogipohdintaa. Käy kurkkaamassa siis vanhemmat postauksenikin. :)

Miksi bloggaan? Miksi aloitin blogin? Olen lukenut blogeja jo kymmenen vuoden ajan. Muistaakseni olen itse kirjautunut bloggeriin ensimmäisen kerran vuonna 2008. Halusin kovasti perustaa oman blogin, mutta aika ei tuolloin ollut kypsä ja tyydyin vain lueskelemana blogeja. Lähtiessäni reissaamaan Australiaan vuonna 2014 päätin, että perustan blogin. Sellaisen matkapäiväkirja -blogin, jota perhe ja tutut voivat sitten lueskella ja näkevät sitten missäpäin maailmaa menen. En miettinyt tuolloin juurikaan bloggaamista, tai millä tavalla haluan kehittää blogiani. En ajatellut sellaisia asioita kuten miten saisin mahdollisimman paljon lukijoita tai upeita valokuvia. Kuvat olivat lähinnä puhelimen arkistoista. Bloggaaminen oli tuolloin myös hyvin satunnaista. Välillä vain yksi postaus per kuukausi (ei siis kovinkaan säännöllistä touhua)! En ajatellut ollenkaan blogin "ammattimaisuutta", vaan se oli minulle vain alusta, jossa kerroin ajatuksistani ja matkasuunnitelmistani. Ihan kuin päiväkirja.

Kun Australian reissu loppui ja saavuin Suomeen, en enää keksinyt mitä tekisin blogilleni. Joten se hiipui unohduksiin. Mielessäni pyöri kuitenkin ajatus bloggaamisesta, jokin siinä kiehtoi. En juurikaan tuntenut ketään joka bloggaa, joten minulla ei oikein ollut vertaistukea keneltä kysyä neuvoja blogin suhteen. Niinpä etsin sitten tietoni netistä. Kiitos Google! 2016 vuoden lopussa So-Up -blogiyhteisön julkaiseminen sattui itselleni täydelliseen saumaan. Olin päättänyt, että haluan blogata ja uusi blogiyhteisö tuntui luovan turvallisen alustan tällaiselle keltanokka-bloggaajalle. Blogiyhteisö on antanut niin teknistä tukea ja yhteisöllisyyttä, joka olisi puuttunut, jos olisin blogannut yksinäni. Tai ainakin "yksin" bloggaaminen olisi vaatinut paljon isomman taustatyön, teknisen osaamisen ja aktiivisemman tiedonhankinnan. Nyt olen tutustunut blogiyhteisön kautta helposti muihinkin bloggaajiin ja saanut apua ja tukea.

En edelleenkään tainnut vastata omana kysymykseeni miksi bloggaan. Vai vastasinko? Itse luen blogeja inspiraation toivossa. Jos haluan kokeilla jotain tuotetta, etsin yleensä blogin, jossa kerrotaan kyseisestä tuotteesta. Jos etsin asuinspiraatiota, selaan muotiblogeja. Kokkailuun selailen ruokablogeja.

Ehkä minäkin haluan olla inspiraation lähde. Niin kliseistä kuin se onkin, haluan jakaa tietoa ja toivottavasti auttaa jotakin. Ehkä joku voi löytää blogistani jonkin uuden reseptin, treenivinkin tai asun, kuten minäkin olen monista blogeista löytänyt. Lisäksi tykkään kirjoittaa mielipidepostauksia, tarttua ajankohtaisiin aiheisiin ja mieltä askarruttaviin juttuihin.

Minulle kirjoittaminen on tärkeää. Olen aina kirjoittanut päiväkirjaa pöytälaatikkoon, ja eräällä tavalla blogini toimii edelleen päiväkirjanani. Blogissa olen aidosti oma itseni ja bloggaan asioista, jotka minua oikeasti kiinnostavat. Toki mietin tietysti oikeinkirjoitusta, tekstin jäsentelyä, aiheita ja valokuvia, ja yritän tehdä mahdollisimman hyvää ja kaunista jälkeä, mutta kuitenkin rehellisesti omana itsenäni. Blogi on tavallaan myös eräänlainen itseilmaisun väline. Tiedättekö?

Kuitenkin jostain syystä en useinkaan uusiin ihmisiin tutustuessani kerro, että bloggaan. Miksiköhän näin? Olen lukenut useamman bloggaajan ajatuksia aiheesta, ja varsinkin muutamia vuosia sitten bloggaamisesta kertominen saattoi tuntua vielä "nololta". Joten sen mielellään jätti sanomatta, paitsi tietysti bloggaajapiireissä. Minä olen yrittänyt "rohkaistua" kertomaan blogistani uusille ihmisille, mutta huomaan, että se ei edelleenkään ole helppoa. Muille bloggaajille omasta blogista kertominen on tietysti asia erikseen, mutta tuntemattomille ihmisille se ei ole niinkään helppoa. Melko ristiriitaista, koska kuitenkin kirjoitan julkista blogia ja haluan tietysti, että minulla olisi lukijoita, ja että saisin uusia lukijoita. Ristiriitaista, eikö?

Blogillani haluan tuoda omia ajatuksiani julki ja saada keskustelua aikaan. Haluan antaa teille lukijoille jotain uutta, ja haluan vuorovaikutusta. Parasta onkin saada kommentteja niin blogiin, Instagramiin tai Facebookkiin tai sähköpostiin. On kivaa jutella asioista ja löytää samanhenkisiä ihmisiä. Eli olla sosiaalinen mediassa.

Parasta bloggaamisessa on tietysti te lukijat ja se vuorovaikutus. On aina kiva saada kommenttia postaukseen tai someen. Ja ihan livenäkin. Vaikka bloggaan "päiväkirjamaisesti" ja niin sanotusti itselleni, on mielessäni aina tietysti kaikki te siellä ruudun toisella puolella. Mitä uutta voin antaa teille? Mistä asiasta tai oivalluksesta voisin seuraavaksi kertoa? Mistä jutusta voisi olla hyötyä jollekin muullekin kuin minulle...

Tälläkin hetkellä minulla on vaikka mitä ideoita postausten suhteen ja uusia asuja kuvattavaksi, mutta aika ei vain riitä kaikkeen. Bloggaaminen ei nimittäin ole ollut viime aikoina samanlaista kuin ennen, ja sen merkitys elämässäni on hieman laskenut.

Syy tähän on varmasti suuri muutos, jonka toteutimme tammikuun lopussa, eli muuttomme Espanjaan, Valenciaan. Täällä on ollut niin paljon uutta, uusi koulu, uusi asunto, uusi kotikaupunki. Kaikki on uutta ja kiinnostavaa. Aikaa blogille ei ole siis juurikaan ollut. Vaikka takaraivossa se onkin ollut usein.

Koulu on tällä hetkellä ykkösprioriteettini ja se vaatii näin ulkomailla ja vieraalla kielellä enemmän panostusta kuin Suomessa. Uskon, että kun saan rutiinit kuntoon ja elämän pyörimään kuten Suomessakin, saan taas blogattuakin siinä tahdissa kuin Suomessakin (noin kaksi postausta per viikko). Koska tämä blogi on minulle tärkeä harrastus.

Klikkaa itsesi mun somekanaviin: FB @annaoonblogi ja IG @annataimi. <3

xoxo
Anna
Kommentit