mattoja, joilla on tarina

*Kaupallinen yhteistyö Sukhi-matot

Heipä hei.

Blogeissa on näin syksyn ja talven tullen ollut paljon sisustuspostauksia. Päätin itsekin tehdä yhden sellaisen.

Joku ehkä muistaakin, että me muutimme syyskuun alussa pienempään asuntoon täällä Helsingissä ja en muista olenko hehkuttanut, että tykkään nykyisestä asunnostamme oikeastaan enemmän kuin aikaisemmasta. Täällä on paljon vielä kesken ja saa ollakin, koska olemmehan vuodenvaihteen jälkeen jo muuttamassa Espanjaan.

Matot ovat tärkeä osa sisustusta, ne tuovat lämpöä ja kodin tuntua asuntoon kuin asuntoon. Matto on kuitenkin ainakin omasta mielestäni supervaikea valita. Otetaanpa esimerkkinä olohuone. Minusta olohuoneen matto on yleensä katseenvangitsija huoneessa, joten se on usein haastavin ja vaikein valittava. Ainakin minulle itselleni.


Tässä postauksen alussa on tosiaan muutamia yksityiskohtia nykyisestä kodistamme (pahoittelen kuvien laatua, sisällä ei meinannut enää riittää valo kuvaamiseen, damn) ja jaan lopussa muutamia inspiraatiokuvia, kiitos niistä Sukhi-matot (linkki nettisivuille), joiden henkeä haluaisin tulevaisuuden kodissani toteuttaa.

Ajatus tästä postauksesta lähti siitä, kun Milla Sukhi-matoilta otti minuun yhteyttä yhteistyön merkeissä. Halusin kuitenkin ennen yhteistyötä tutustua rauhassa Sukhi-mattojen toimintaperiaatteisiin.
Oletko sinä kuullut Sukhi-matoista?
Minä olin ihastellut mattoja Instagramissa (linkki Sukhin instaan) ja muutamissa blogeissa jo aikaisemmin. Tutkin lisää Sukhin toimintaperiaatteita heidän sivuiltaan ja sain Millalta myös lisätietoa mattojen eettisyydestä ja valmistuksesta.

Sukhimatot varmistavat tekijöilleen Intiassa, Turkissa, Marokossa ja Nepalissa hyvät ja eettiset työolosuhteet sekä maksavat asiaan kuuluvan palkan tekijöilleen. Heillä arvostetaan laatua ja käsityötaitoja. Sukhin nettisivuilla voi tutustua mattojen tekijöihin ja lukea valmistusprosessista ja mattojen tarinasta.

Erikoisuutena Sukhimatoilla on suunnittelupalvelu, joka tarkoittaa sitä, että voit teettää maton itsellesi tilaustyönä. Kuinka kätevää! Itselläni heräsi heti ajatus esimerkiksi joululahjoista tai vaikkapa nuoren parin häälahjasta. Uuteen kotiin itsesuunniteltu matto, jonka valmistus on toteutettu eettisesti, joten lahjan saajalle tulee kaupanpäälle hyvä omatunto eettisestä valinnasta.

Itse noudatan vegaanista ruokavaliota ja pyrin olemaan kulutuksessani mahdollisimman eettinen ja ekologinen. Vegaanisuus näkyy jonkin verran myös vaate- ja asustemateriaalien valinnoissani. En esimerkiksi enää nykyisin halua ostaa uutena aidosta nahkasta tehtyjä tuotteita. Myös suhtautumiseni villaan materiaalina on kaksijakoinen. Haluaisin tietää villan alkuperän, jos esimerkiksi paidassani on villasekoitetta, ja jos voin valita, niin mieluummin valitsen suomalaisen villatuotteen.

Tämän takia tiedustelinkin tietysti Sukhimattojen villan alkuperää. Nettisivuilla lukee, että villa tulee Uudesta-Seelannista, ja huoleni nousikin, koska tiedän että kyseisessä maassa on paljon tehotuotantoa ja jotkut villantuottajat käyttävät epäeettisiä keinoja esimerkiksi lampaita kastroidessaan. Lisäksi laumat ovat suuria (onhan villan tuotanto yksi pääelinkeino Uudessa-Seelannissa), joten eläinyksilöiden hyvinvointiin ei ehkä panosteta kovin paljon.

Otin asian puheeksi Sukhimattojen edustajan kanssa ja oli ihanaa huomata, että asioita on heidän päässäänkin mietitty, ja kiitän vielä nopeasta vastaamisesta ja tuotannon läpinäkyvyydestä näin kuluttajan näkökulmasta. Sain ilokseni kuulla, että Sukhimattojen yhteistyöfarmarit eivät käytä tiloillaan eläimiä vahingoittavaa mulesling-metodia. Hienoa kuulla!

Lisäksi Marokkolaisen Beni-Ouarain-mattojen suhteen Suhki on ylpeä paikallisesta tuotannostaan, jossa lampaat laiduntavat samoilla seuduilla kuin missä matot tehdään. Ja itse kyllä kuolaan näiden mattojen perään, niin upean näköisiä! Saman henkisiä mattoja on vilahdellut pitkin vuotta sisustusblogeissakin...

Alla olevissa kuvissa on Sukhimattojen perustaja, hollantilainen tekstiilisuunnittelija Nasia Burnet, tutustumassa Marokon toimintaan ja yhteistyöfarmareiden tiloihin.

Kuva: Sukhi-matot

Kuva: Sukhi-matot

Ja löytyypä Sukhimatoilta yksi kokonaan vegaaninenkin matto, nimittäin turkkilainen Hamppumatto Irmak (linkki Sukhin sivuille). Well done Sukhi! Kestävää kehitystä edustaa juurikin turkkilaiset matot, jossa mattojen pohjamateriaalina ovat jo kertaalleen käytössä olleet kelim-paimentolaismatot. Sukhin yhteistyökumppani kiertää kylissä Turkissa pakettiautollaan ja ostaa vanhoja mattoja, jotka saavat sitten uuden elämän Sukhin mattopajalla. Näillä matoilla on siis hieno tarina takanaan.

Beni-Ouarain -matto. Kuva: Sukhi-matot

Vintage-hamppumatto. Kuva: Sukhi-matot

Meiltä ei siis (vielä) löydy kotoa yhtään Sukhimattoa, koska en nähnyt nyt järkeä hommata hienoa uutta mattoa tähän asuntoon, kun olemme kuitenkin muuttamassa tammikuussa toiseen maahan. Sukhimatto on kyllä ehdottomasti listallani sitten kun taas asetumme aloillemme.
Mitä mieltä sinä olet Sukhimatoista? Vaikuttaako eettisyys ollenkaan ostopäätöksiisi?
Käy tutustumassa Sukhin nettisivuihin tästä linkistä ja tsekkaa mattojen tarina.

Harmaa Persian-matto. Kuva: Sukhi-matot

Matto leikatusta huovasta. Kuva: Sukhi-matot

Maroccan-villamatto. Kuva: Sukhi-matot

Kuva: Sukhi-matot

Ihanaa viikkoa,

Anna

Nähdään somessa!
IG: @annataimi
FB: @annaoonblogi

Kommentit