lempparivälipalani: Siemennäkkäri

Moikka!

Mä olin ihan varma, että olen jo tämän mun lempparileivän ohjeen jo postannut blogiin, koska teen tätä siemennäkkäriä KOKO AJAN (ainakin kerran viikossa...)! Olen aikoinaan saanut ohjeen Aleksin äidiltä ja siskolta monia vuosia sitten. Olen kuitenkin tehnyt näkkäriä niin monesti vähän erilaisilla variaatioilla ja siitä on jalostunut hieman muunneltu versio alkuperäisestä. Tällä ohjeella olen itse onnistunut joka kerta (lukuunottamatta kertoja, kun olen unohtanut näkkärin uuniin ja se on kärähtänyt). Heh.

Siemennäkkäri, yksi uunipellillinen (vegaaninen ja gluteeniton)
2 dl auringonkukansiemeniä
2 dl kurpitsansiemeniä
1 dl sesaminsiemeniä
1 dl pähkinöitä tai manteleita (itse käytän yleensä cashewpähkinöitä tai manteleita)
2 rkl pellavansiemeniä tai -rouhetta
2 dl maissijauhoja
2 dl vettä
0,5 dl oliivi- tai rypsiöljyä
Suolaa tai mausteita (esim. Herbamarea) maun mukaan.

Paisto uunissa 250 asteessa noin 10-15 min.

Valmistus: Ohje on niinkin yksinkertainen, että mittaan vaan kulhoon kaikki aineisosat, sekoitat ja levität seoksen uunipellille! Itse tykkään sekoittaa ensin kuivat ainekset, jonka jälkeen lisään veden ja öljyn. HUOM! Yritän "murentaa yleensä kokonaiset cashewt tai mantelit vähän pienemmiksi, mutta joskus jätän ne kokonaisina taikinaan.Sitten painelen lusikalla ja sormin taikinan uunipellille mahdollisimman ohueksi.

Ennen uuniin laittoa viimeistele taikina ripottelemalla sormin hieman suolaa taikinan päälle (esim. sormisuola on kätevä tähän). Toiset tekevät näkkärin ilman suolaa, mutta itse tykkään käyttää sitä vähän, kyllä siitä tulee maistuvampaa! Sitten vain pelli uuniin, joka on ollut kuumenemassa sillä aikaa kun olet tehnyt taikinan.

Paista uunin keskitasolla n.10-15 min 250 asteessa. Seuraile näkkäriä uunissa. Älä päästä stä liian ”ruskeaksi” ettei se pala. Mitä ohuemmaksi olet painellut näkkärin, sitä helpommin se palaa, mutta siitä tulee rapsakampi. Itse olen vähän suurpiirteinen, joten minun näkkäriversioni ei ole aina mikään superohut...

Periaatteessa voit käyttää mitä tahansa siemeniä ja pähkinöitä taikinaan (maapähkinöitä, pinjansiemeniä ym., mutta jos haluat noin uunipellillisen näkkäriä, käytä ohjeessa olevat määrät).
Näkkäri on parhaimmillaan jäähtyneenä. Itse tykkään napostella sitä sellaisenaan tai sitten voi hifistellä ja laittaa jotain levitettä, avokadoa, tomaattia tai mikä ikinä onkaan sinun lempparisi leivänpäälle! Myös erilaiset hummukset ja dipit sopivat kätevästi tämän näkkärin kaveriksi.
Kivaa keskiviikkoa,
Anna

Kommentit