mitä iholleni kuuluu?


Tätä postausta olen pohtinut pitkään ja nyt sen vihdoin saan ulos. Tämä käsittelee periaatteessa ihonhoitoa, mutta sivuaa samalla ehkäisyhormoneita ja niiden puuttumista.

Aikaisemmin tänä vuonna tein pari postausta ihonhoidosta, rutiineista ja tuotteista joita käytän. Pääset ensimmäiseen postaukseen tästä ja toiseen osaan tästä, jossa esittelin Nu Skinin tuotteet.
Noista postauksista on nyt yli puoli vuotta aikaa ja paljon on tapahtunut ihonhoidossani ja -kunnossa. Tällä hetkellä käytössäni on edelleen Nu Skinin tuotteita, olen käyttänyt kasvovoiteena nyt yli seitsemän kuukautta Moisture Restore -voidetta ja kerran-pari viikossa Creamy Hydrating Masqueta ja ainakin kerran viikossa Epoch marine Mud -savinaamiota (tuo on muuten ollut riittoisa tuote) sekä Tru Face Ideal Eyes -silmänypärysvoidetta päivittäin.

Nuo tuotteet veivät sydämeni ja olen juuri tilannut uudet erät kyseisiä tuotteita, kiitos Darjalle, kun esittelit ne minulle. Tämä ei tosiaankaan ole mainos, vaan olen todennut nuo tuotteet täydelliseksi iholleni ja siksi ostan niitä edelleen. Esimerkkinä tuosta kasvovoiteesta, jota käytän iltaisin ja aamuisin, että yritin kesällä vaihtaa sen toiseen tuotteeseen, jota olin ennen käyttänyt. Mutta huomasin selvän eron, koska tämä toinen tuote jätti iholleni kalvon ja minusta tuntui, että kasvoilleni tuli kiiltoa ja epäpuhtauksia entistä enemmän, joten palasin takaisin Nu Skiniin. Eli ihoni kunnossa olen mennyt huomattavasti parempaan suuntaan!
Lisäksi pakko mainita ihonhoidosta eräs suosikkini, joka on pysynyt rutiineissani jo vuosia: Nivean Daily Essentials Refining Clear-Up Stripes! Elikkäs suomeksi sanottuna mustapään poistolappuset. Minulla on aika isot ihohuokoset, olen tainnut sen aiemminkin mainita, ja olen kokeillut vaikka millaisia mustapään taltuttamiskonsteja, mutta mielestäni nämä Nivean lappuset toimivat parhaiten. Käytän niitä vähintään kahden viikon välein T-alueelle kasvoissa.
Miksi ihoni on sitten nyt paremmassa kunnossa kuin vuosiin? Onko syynä pelkkä ihonhoito ulkoisesti?
Viimeisen puolen vuoden aikana on tapahtunut paljon. Olen pikkuhiljaa kallistunut siihen, että HORMONAALINEN ehkäisy (ainakin hormonikierukan muodossa) ei sovi iholleni! Minulla oli tosiaan reilu kuusi vuotta hormonikierukka. Olin todella tyytyväinen siihen, koska minulla sen kanssa ei ollut mitään ongelmia. Tai niinhän minä luulin, kunnes se otettiin pois noin nelisen kuukautta sitten. Aluksi luulin, että se ei ole vaikuttanut esimerkiksi ihoni kuntoon millään tavalla, mutta viimeisen kahden-kolmen kuukauden aikana olen tajunnut, että se on saattanut aiheuttaa osan iho-ongelmistani. Ihoni on nyt tänä aikana, kun minulla ei ole hormonaalista ehkäisyä, ollut parempana kuin vuosiin. (Kamuni Milka kysyi asiasta jo Juhannuksena, mutta en vielä silloin tajunnut yhteyttä...).

Nyt mun ihossa on kuitenkin selvä kierto. Viikko ennen menkkoja alkaa muutamia finnejä ilmestyä, tulee menkkakiukku ja haluan syödä karkkia. Sitten tulevat menkat ja iho paranee. Ja iho on kunnossa lähes kolme viikkoa ja tuon yhden ”huonon” viikon ajan kasvojen iho on silti paremmassa kunnossa kuin koskaan lähes kuuteen vuoteen… Onko näillä joku yhteys? Ja ihon muutosta en huomannut heti kierukan poisottamisen jälkeen, vaan oikeastaan vasta pari kuukautta sitten… Varmasti keholla on kestänyt palautua hormoneista useamman kuukauden ajan.

Minä en ole halunnut nyt sitten ottaa mitään hormonaalista ehkäisyä, koska tuntuu niin siistiltä, että yli viiteentoista vuoteen en käytä mitään hormoneja! Olen aikoinani aloittanut e-pillerit (mielestäni) liian nuorena, ne pitivät finnit poissa, mutta mielialanvaihtelut olivat ihan järkyttäviä. Olen testannut ehkäisyrenkaan, mutta se ei ollut mun, eikä ihoni juttu. Sitten luulin hormonikierukan olevan vastaus kaikkeen ja menkat jäivät pois kuudeksi vuodeksi, mielialavaihtelut olivat ”melko” vähäisiä, mutta iho räjähti. Ja nyt kun tätä ”hormonitonta” aikaa on yli neljä kuukautta, luulen, että en halua palata enää sen pariin.
Onko kellään muulla kokemuksia hormonikierukasta?
Sen hyvistä tai huonoista vaikutuksista? Oletteko huomanneet muutoksia ihossanne? Tai fiiliksissänne?

Lisäksi viime kuukausien aikana olen siirtynyt enemmän ja enemmän kasvispainotteiseen ruokavalioon. Tarkoitan, että pyrin päivittäin syömään 65-75% ravinnostani kasviksina, hedelminä, marjoina tai juureksina (biojätettä tulee muuten paljon...). Tätä on jatkunut nyt noin kolme kuukautta, innostuin ajatuksesta luettuani VIHDOIN Manuela Boscon Vegemania -kirjan (esittelen kirjan tässä postauksessa). Ja huomaan, että tämä ruokavalio sopii vatsalleni ja iholleni täydellisesti! Myös makeanhimoni on laantunut (paitsi kerran kuussa). Loppuosan ruokavaliosta syön sitten kasviproteenia, gluteenittomia viljatuotteita, kasviöljyjä, pähkinöitä ja siemeniä. Sopii ainakin mulle!
Ja sitten vielä yksi juttu, mitä olen nyt yrittänyt ahkerasti käyttää päivittäin, on MSM -jauhe. MSM eli metyylisulfonyylimetaani (kamala sanahirviö) on orgaaninen rikki, joka lisää kollageenin tuotantoa ja siksi sen pitäisi olla erinomainen lisä tukemaan ihon, nivelten, kynsien, hiusten, lihasten ja luuston hyvinvointia. MSM maistuu ihan järkyttävälle, mutta yritän ottaa ruokalusikallisen shottina sitruunavedessä päivittäin. MSM on sellaista valkoista jauhetta, joka on helppo sekoittaa pieneen määrään vettä (olen todennut, että shottina ottaminen on "kivuttomin" vaihtoehto, jauhe maistuu aivan kauhean pahalle). Siinäkin on varmasti syy energiatasoni ja ihon kuntoni muutokseen. Ja musta ainakin tuntuu, että mun kynnet ovat vahvemmat ja ainakin ne ovat kasvaneet...
Alla vielä kuvasarja ihoni kunnosta nyt. Kuvat otin eilen, olin ollut kahdeksan tuntia menossa (koulua). Tulin kotiin ja tein rutiinipuhdistuksen eli pesin kasvoni herkälle iholle tarkoitetulla geelillä, kasvovedellä ja viimeistelin Moisture Restore voiteella. Huomio! Teen siis tämän puhdistuksen aina kun tulen kotiin, jos minulla on ollut meikkiä päivällä, ja jos ei ole menoa mihinkään illalla, en tykkää käyttää meikkiä ollenkaan kotona, enkä varsinkaan urheillessa. Kulmissa on vähän väriä ja ripsisissä ripsiväri, mutta kuvat otin sisällä, luonnonvalossa (ikkunasta) ja kuvia ei ole muokattu ollenkaan. Olen aika tyytyväinen ihooni nyt, toki pieniä pigmenttijuttuja on ja näppyjen arpia sekä ryppyjä, mutta ihoni voi kaiken kaikkiaan hyvin verratuna mikä oli tilanne vaikkapa vuosia sitten. Mitäs sanotte?
Eli monia muutoksia on nyt reilussa puolessa vuodessa tullut arkielämääni ja -rutiineihini. Mikä sitten näistä onkaan syynä parempaan ihooni? Tai onko mikään, vai onko se kaikkien yhteisvaikutus? En siis lähde hehkuttamaan yhtä ainoaa oikeaa tietä ”onneen” tai siis parempaan ihoon, mutta itselläni nämä rutiinit (meikkien pesu, Nu Skin, hormonikierukan poisto, MSM ja ruokailutottumukset) tuntuvat nyt toimivan.

Olisi kiva kuulla teidänkin mielipiteitä juurikin hormonaalisesta ehkäisystä? Tai mistä vaan liittyen ruokaan, ihoon, superfoodiin, vitamiineihin… Antakaa palaa kommenttiboksiin.
Seuraatko jo mun somekanavia? Facebook @annaoonblogi ja Insta @annataimi. Nähdään siellä ;)
Kivaa viikonloppua,

Anna

Kommentit